Hoe werkt de praktijk

Zo gaat een traject bij Praktijk de Koning.

We starten met een kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat het klikt tussen ons en dat je jezelf op je gemak voelt. We bespreken ook waar je last van hebt en waar je hulp bij wilt.

Besluit je om door te gaan, dan houden we een intake van maximaal drie gesprekken.
Hierin brengen we je problemen verder in kaart en verzamelen we belangrijke achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld over het gezin waarin je bent opgegroeid. In overleg met jou stel ik een behandelplan op, met doelen waar we aan gaan werken. We spreken ook af hoe vaak we elkaar zien.

Daarna begint de behandeling. Ik stem die af op wat jij nodig hebt om tot verandering te komen. De behandeling moet bij je passen, anders werkt het niet.

Praten en doen.

Ik werk met een combinatie van gesprekken en oefeningen. Dat betekent dat we meer doen dan alleen praten over gevoelens en gedachten. Uiteraard is praten belangrijk bij het zoeken naar de kern van wat er speelt. Door moeilijke situaties ook te oefenen, krijg je nog meer inzicht in je eigen mechanismes en drijfveren. Je wordt je meer bewust van je eigen gedrag en wat dat bij anderen oproept. Je kunt bepaalde gevoelens of dingen die je hebt meegemaakt uitspelen, stilzetten en onderzoeken. Ook kun je in een veilige omgeving te oefenen met nieuw gedrag.

Ik zoek naar de mix van praten en doen, die het beste bij je past. Daarbij maak ik gebruik van methodes uit dramatherapie, schematherapie en psychodrama, die hebben bewezen dat ze een bijdrage leveren aan een succesvolle behandeling.

Als het wenselijk is in het behandelplan, dan maak ik gebruik van EMDR en/of brainspotting.